Lån

Vi omringes av lån. Det er en fin ting. Lån er det beste som har skjedd menneskeheten. Uten lån ville ingen av oss ha muligheten til å leve på den måten som vi lever på akkurat nå. Studenter ville få vanskeligheter med å studere ved universiteter som tar seg betalt for at studentene skal få lov til å studere der. Lån er også noe vi må ha for å starte bedrifter og drive bedrifter fremover. Mange glemmer nok hvor sentralt lån står i det kapitalistiske systemet. Er du en bedrift som selger varer så må du kjøpe varene. Har du ikke masse penger så kan du fint få med deg en bank på laget som låner deg penger. Lånet bruker du på å kjøpe de varene du trenger for å komme i gang. På denne måten har du selv en liten kost på hver vare i prosent av beløpet lånt for å kjøpe denne varen. På denne måten blir lån driveren i systemet fordi lånene gjør det slik at du kan vokse mye raskere enn det du selv ville klart uten hjelpen.

Når du først går til en bank for å låne penger så vet banken med en gang at du trenger pengene. Banker har lånt ut penger i så lang tid at de vet nøyaktig hva folk trenger. Folk trenger penger. Siden systemet nå er bygget opp på en slik måte at lån er tilgjengelig og også oppfordret til og brukes for å vokse sine ideer eller ønsker så legger også bankene på lånene.

Private lån eller bedriftslån

Det er ganske stor forskjell på om du er privatperson eller bedrift når du søker på lån. Begge gås grundig i sømmene når det kommer til kredittsjekk, men renten varierer fra bedrift til person. Snakker du som privatperson om å kjøpe hus er dette den billigste renten i markedet. Er du en bedrift og ønsker å kjøpe en bygning er det en høyere rente på dette. Bankene vet at alle bedrifter ønsker å tjene penger. På denne måten vil de også være med på kaka. Bankene vil tjene penger de også og ikke la de som låner pengene tjene alle pengene. På denne måten får de litt mer ved å skru renta litt mer opp.