Digital valuta

Det finnes mange forskjellige digitale valutaer som baserer seg på kryptografi. Når valutaen er digital er det mange fordeler og mange ulemper. Noen av fordelene er at det ikke koster så mye penger å holde ting i orden da du slipper å trykke penger og samtidig ha mange kontorer. En annen utfordring er hvordan du skal strukturere hele nettverket. Skal en eie alt, eller skal et selskap eie alt, eller hvordan er dette egentlig.

Sentraliserte og desentraliserte valutaer

Det finnes digitale valutaer som er sentraliserte og det finnes digitale valutaer som er desentraliserte. Man tenker fort at kryptovalutaer automatisk er desentraliserte. Det er ikke riktig. Av de topp 12 kryptovalutaer der ute er faktisk hele seks sentraliserte kryptovalutaer. De fleste glemmer dette. Den mest kjente sentraliserte valutaen er Ripple. Ripple er finansverdenens favorittkrypto hvor mange kjente banker er inne i bildet. NEO, Cardano, IOTA og NEM er andre valutaer som er sentraliserte.

Dette betyr at mange av de valutaene som folk tror er desentraliserte fordi de heter kryptovaluta faktisk er styr av en sentral enhet. Det er derfor viktig å huske på at poenget med å komme seg bort fra sentralbanker og andre faktisk ikke stemmer for ganske mange av disse valutaene. Det er til og med en sentralbank som har laget sin egen valuta. Den engelske sentralbanken har gitt ut kryptovalutaen RSCoin. Grunnen til at en sentralbank har gjort dette er fordi de ønsker å sette i spill noe som går raskere å bruke, mens den samtidig reduserer sentralbankens kostnader. På denne måten har den enheten i valutasystemet som mange ønsker å unngå plassert seg akkurat der mange i kryptomiljøet ikke vil ha den. Det er jo litt rart å tenke på samtidig som litt snedig av sentralbanken.

Gravere

Når man har et sentralisert valutasystem så kan den sentrale enheten drifte nettverket og eie all infrastrukturen som trengs for å holde alt dette i livet. Det kreves nokså mye datakraft og strøm for å holde et kryptonettverk oppe. Forskjellige nettverk har løst dette på forskjellig måte. Bitcoin har løst dette ved å gi alle som ønsker det tilgang til systemet på en slik måte at de kan holde liv i systemet sammen med alle de andre. Dette gjøres ved at maskinene kobler seg inn i Bitcoin nettverket og gjør de jobbene som kreves. Det er kalkulasjonsjobber som kreves for å holde nettverket flytende. Datamaskinene utfører og løser matematiske oppgaver, som igjen gjør at transaksjonene flyter mellom de som skal kjøpe bitcoin eller selge bitcoin. Dette er det kryptografiske og det tekniske bak nettverket samtidig som alle transaksjoner må arkiveres i nettverket gjennom blokkjeden. Datamaskinene loggfører alt de gjør i en side, når siden er full blir den plassert i en stor bok. Denne sammensetningen av sider blir kalt blokkjeden. Blokkjeden kan ikke endres når den har blitt arkivert. Alt dette krever mye strøm, slik at strømforbruket ditt vil gå veldig opp om du er begynner med Bitcoin mining eller andre type kryptovalutaer.